Серија Бринел Тестер за цврстина

Бринеловиот метод за тестирање на цврстина е еден од најчесто користените методи за тестирање при тестирањето на тврдоста на металот, а исто така е и најраниот метод за тестирање.За прв пат беше предложен од шведскиот JABrinell, па затоа се нарекува Бринел тврдост.

Тестерот за цврстина Brinell главно се користи за одредување на цврстина на леано железо, челик, обоени метали и меки легури.Бринел тестот за цврстина е релативно прецизен метод за откривање, кој може да користи максимална сила за тестирање од 3000 kg и топка од 10 mm.Вовлекувањето може точно да ја одрази вистинската цврстина на материјалите со крупно зрно како што се леано железо, леано челик и кованица.Постојаното вдлабнување оставено по тестот може постојано да се проверува во секое време.Тоа е најголемиот метод за откривање за вовлекување.Не е под влијание на нерамномерниот состав на работното парче или структурата на примерокот и може објективно да ги одразува сеопфатните перформанси на материјалот.

Апликации:

1. Тестерот за цврстина Бринел се користи за Бринел тестирање на тврдост на кован челик, леано железо, обоени метали, работни парчиња пред термичка обработка или по жарење,

2. Најмногу се користи за испитување на суровини и полупроизводи.Поради големата вдлабнатина, не е погоден за тестирање на готовиот производ.

Поенти што треба да се забележат при изборот на тестер на тврдост Бринел:

Бидејќи работното парче е дебело или тенко, ќе се користат различни сили за тестирање за да се совпаднат различни дијаметри на вовлекувачи според различни работни парчиња за да се добијат поподготвени резултати од тестот.

Најчесто користена сила за тестирање на цврстина Бринел:

62,5kgf, 100kgf, 125kgf, 187,5kgf, 250kgf, 500kgf, 750kgf, 1000kgf, 1500kgf, 3000kgf

Најчесто користени дијаметри на вовлекување Бринел:

Вовлекувач за топчиња од 2,5 мм, 5 мм, 10 мм

Во Бринеловиот тест за цврстина, потребно е да се користи истата сила за тестирање и ист дијаметар вовлекувач за да се добие истата вредност на отпорноста на Бринел, а Бринеловата цврстина во овој момент е споредлива.

Тестерите за цврстина Brinell произведени од Shandong Shancai Testing Instrument Co., Ltd./Laizhou Laihua Testing Instrument Factory се поделени во следните категории според степенот на автоматизација:

1 Тежинско оптоварување Brinell тестер за цврстина HB-3000B

2 Електронско оптоварување Brinell тестер за цврстина HB-3000C, MHB-3000

3 Дигитален Бринел тестер за цврстина: HBS-3000

4 Бринел тестери за цврстина со мерни системи: HBST-3000, ZHB-3000, ZHB-3000Z

4 Бринел тестер за цврстина од типот на портата HB-3000MS, HBM-3000E

5


Време на објавување: 25 август 2023 година